Yeni Hyundai Ioniq 6 yüzde 100 tasarım merkezinde mi yoksa yüzde 50 rüzgar tünelinde mi yaratıldı?
Onu bilmiyoruz. Ancak tasarım patronu ve rüzgar tüneli mühendisi, birbirlerini gördükleri sıklıkta artık kesinlikle en iyi arkadaşlar.
İlk sürüşü Hyundai Ioniq 6 ile yapıyoruz. Başlangıç numarası 5 olan "Electric Global Modular Platform" (E-GMP) üzerindeki ilk yeni Ioniq bir kenarsa ve gövdesi nedeniyle sürükleme katsayısı 0,29 ise, o zaman o zaman 0,21 sürtünme katsayısına sahip Ioniq 6, elektrik tasarrufu için tam bir pisi balığıdır! Sadece 1,50 metrelik yüksekliğiyle Ioniq 6, etli kardeşinden 11 santimetre daha düz ve 4,86 metre ile 22 santimetre daha uzun.
Hyundai modern çizgiyi yeniden keşfediyor
Sonuç: Hyundai, büyük pili (77,4 kWh) ile modern çizgiyi yeniden icat etti, WLTP'ye göre en iyi durumda 614 kilometre, Ioniq 5'ten 107 kilometre daha fazla kat etmesi gerekiyor.
Tamam, bunu sadece pedala çiğ yumurta basarak yapabileceğimizi biliyoruz, ancak sonunda neredeyse 500 kilometre olsa bile: adam adam, bu iyi olurdu. Özellikle hızlı şarj cihazındaki 800 volt teknolojisi sayesinde yüzde 10'dan yüzde 80'e çıkmak sadece 18 dakika sürdüğü için. Bu değer de belgelenmiştir, biz zaten kendimiz denedik.
Temel olarak, Ioniq 6 çok zayıf
O halde şimdi arabaya geçelim. Ioniq 6, 53 kWh'lik küçük bir pil, 151 hp ve arkadan çekiş ve 100 kilometrede yalnızca 13,9 kW WLTP tüketimi ile sunuluyor. Ama kimse onu satın almayacak, göğsü çok zayıf, menzili çok az.
43.900 Euro'ya her şey dahil olmasına rağmen: Örneğin, iyi sesli girişe sahip harika gerçek zamanlı navigasyon sistemi. Nereye gitmek istediğinizi söylüyorsunuz, örneğin "Beni Hamburg'a, Axel-Springer-Platz 1'e götür" ve bayan hemen yola çıkıyor, beş saniye sonra ilk anonsu yapıyor.
Veya pil ön koşullandırma, LED farlar, 18 inç alüminyum, ısıtmalı deri direksiyon simidi, elektrikli bagaj kapağı, ön ve arka için park asistanı, geri görüş kamerası. Doğru okudunuz, tabana her şey dahil ama sadece 151 hp, küçük pil ve WLTP'ye göre 429 kilometre menzil.
Dört tekerlekten çekiş ve büyük bir pil maliyetlidir
77,4 kWh'lik büyük pilin zorunlu olduğunu düşünüyoruz, o zaman "Dynamic" paketi hala dahil olduğu için faturada ek 10.100 Euro var. O zaman Ioniq 6'da en az 229 hp ve hala arkadan çekişli, aynı zamanda bir ısı pompası, daha fazla asistan ve bir elektrikli sürücü koltuğu var.
Dört tekerlekten çekişli Stromer, tabandan 17.200 Euro daha pahalı, yani en az 61.100 Euro. Sonra matris LED, baş üstü gösterge ekranı var, ardından ön yolcu koltuğu da elektrikli olarak ayarlanabiliyor ve arkada da ısıtmalı koltuklar var.
0'dan 100 km/sa hıza 5,2 saniyede
Biri önde ve biri arkada olmak üzere iki elektrik motoru, sürücüye toplam 325 hp güç sağlıyor. Ve tabii ki büyük pil, yani tek şarjla 583 kilometre. Gerçekten mi? Hayır, kutunun sonu yok, 605 Nm tork, cesurca fırçanın üzerine basarsanız, 100 km/s hıza 5,1 saniyede çıkıyorsunuz, şeyi 185 km/s ile sınırlamışlar, tahrik ile çıldırmak.
Büyük lastikler yakıt tüketimini artırır
Hyundai, dört tekerlekten çekişli Ioniq 6'nın ortalama tüketimini 18 inç jantlarda 15,1 kWh, 20 inç jantlarda ise 16,9 kWh olarak belirtiyor. Tam olarak bu lastik ebadı test arabamıza takılmıştır ve bunu omurlar arası disklerde hissedebilirsiniz. Evet, güzel ve canlı zıplıyor, gerçekten sıkı bir dengeye sahip. Ancak yol biraz daha kötüyse, optikler biraz konforda.
Aksi takdirde, uyarlanabilir bir şasi olmadan bile burada şikayet edecek bir şey yok. Yalnızca gaz pedalı hassasiyeti, direksiyon kuvveti, motor gücü ayarlanabiliyor ve manuel olarak değiştirilebilen dört tekerlekten çekiş de istenildiği gibi birkaç tıklama ile yapılandırılabiliyor.