Bugün: 4 Mayıs 2024 Cumartesi
Giriş Yap
Hamburger icon
JAPON ARABALAR

Mazda MX-5 RF Toyota GR86

Mazda MX-5 RF ve Toyota GR86 uygun fiyatlı spor araba düellosu

Mazda MX-5 RF, Toyota GR86: test, spor araba, fiyat, satın al

Doğal emişli, manuel şanzımanlı ve arkadan itişli - MX-5 ve GR86, saf sürüş keyfini somutlaştırır. Diğerini kulakların etrafında kim sürüyor?

Sade spor otomobiller nadir hale geldi - ve uygun fiyatlı olanlar daha da fazla. Mazda MX-5 RF ve Toyota GR86 eğlence tacını yüksek tutuyor. Sportif karşılaştırmayı kim kazanır?
MX-5 RF ile GR86 karşılaştırması
Her yerde en küçük sayıları kimin alacağı meselesi olsaydı, MX-5 çoktan kazanmış olurdu. 3,92 metre uzunluğu ile içeriden de mutlak minimalizmi temsil ediyor. Torpido gözü yok, kapılarda raf yok. İsmini gerçekten hak eden tek eşya gözü, yolcuların koltuk sırtlıklarının arasındadır. Fiziksel özellikleri de satın alma kararında rol oynamalıdır. Sürücü 1,85 metreyi geçmemelidir, aksi takdirde baş mesafesi olmayacaktır. Sağdaki ayak alanı sınırlı olduğu için yolcu en azından kısa bacaklarla daha da küçük olmalıdır.

MX-5'te önemli ölçüde daha dar kabin. Düzen de basit. Bilgi-eğlence sistemi eski Mazda2'den geliyor, bağımsız olarak gezinebiliyor.

Ancak efsanevi hafiflik bir yerden gelmeli. Sonunda terazide 1114 kilogram duruyor. Ve şimdiden elektrikle çalışan katlanır tavanlı ve büyük bir benzinli motora sahip daha ağır RF versiyonunu kullanıyoruz.

Doğrudan MX-5'ten GR86'ya geçen herkes, ilk birkaç metre otobüs kullanıyormuş gibi hisseder. Tepenin üzerinde daha fazla hava sağlamakla kalmaz, aynı zamanda katlanabilir bir arka koltuk da sunar. Tabii arkadaki oda sadece çocuklar için uygun. Ancak ön tarafta, kaymaz spor koltuklarla daha iyi bütünleşen ve direksiyon simidinin arkasında uygun bir derinlikte konumlanmış hisseden hemen hemen herkese yer var. 4,27 metrelik uzunluğuyla GR kendi başına çok kompakt kalır. Ağırlık: 1270 kilogram.

Birçok düğme, birkaç soru. GR86 yerleşik bir navigasyon sistemi sunmaz, akıllı telefon yansıtılabilir.

Her iki enstrümanın da kendine has çekiciliği var. Mazda'da ortada bir devir sayacı ve ayrıca küçük bir vites göstergesi var. GR'deki gösterge paneli tamamen dijitaldir. Normal durumda, motor devrini de ortada bir daire içinde gösterir, ancak piste veya ESP kapatma düğmesine bastığınızda ayarlanabilir bir vites lambası da dahil olmak üzere motor sporları tarzı bir çubuğa dönüşür. Saldırı!

Devir çubuğu, devir aralığının üst yarısını ayrıntılı olarak gösterir.

MX-5'in ne kadar hafif olduğunu her metrede hissedebilirsiniz
MX-5'te oturan kişi, sürüşte de hafifliği hisseder. İki litrelik dört silindirin iç direnci düşük, volan hafif, motor sorunsuz çalışıyor. Bu da lineer güç dağıtımıyla harika bir serbest dönüş karakteristiğine yol açar: döndürme, döndürme, 7500 sınırına kadar döndürme, tıklama, sonraki vites. Ayrıca bir spor araba için yumuşak olan ve önemli yuvarlanma ve yuvarlanma hareketlerine izin veren süspansiyon vardır. Günlük yaşamda, MX-5'i bu kadar eğlenceli kılan, canlı uzunlamasına ve yoğun hareket içeren yanal ivmenin bu karışımıdır.

RF, otoyolda Roadster versiyonundan daha sessiz olsa da, yine de oldukça gürültülü. Güçlü ses sistemi sayesinde daha uzun mesafeler katlanılabilir kalır. Ancak MX-5 o kadar küçük ki devasa görünümlü kamyonların kör noktasında olmak istemezsiniz.

Rakam olarak, Mazda GR86'nın biraz gerisinde kalıyor, ancak en azından bunu kısmen telafi edebiliyor: 184 hp ve 205 Newton metre mevcut, 6,4 saniye ila 100 km/s ile RF, fabrika spesifikasyonunun onda dördü daha düşük. Altı vitesli şanzıman doğrudan beyne flanşlıdır, çeviri gibi mesafeler kısadır. İnsan ve motor arasındaki bağlantı söz konusu olduğunda, kimse MX-5'i bu kadar hızlı yenemez, Toyota bile.
Toyota, özellikle orta hızlarda daha güçlü
GR'de sürüş her zaman biraz sabırla başlar: uygun sürüş keyfinden önce, boksörün sarsıldığı ve vites kutusunun homurdandığı daha uzun bir ısınma aşaması gelir. GR'de yaylanma da daha keskindir, yuvarlanma ve sallanma azaltılmıştır. Bu tuhaflığın yanı sıra, kaba çalışan 2.4 litrelik dört silindirli motor, orta hızlarda Mazda motorundan sözde daha güçlü değil, aynı zamanda öyle. 250 Newton metrenin tamamı 3700 turda mevcuttur ve sanal iğne 7000 sınırını geçtiğinde 235 hp'ye kadar eklenir. 100km/s? 6.1 saniye.


Ekstra bir hoparlör, iç mekanda yapay bir ses yaratır - sadelik tutkunları fişi çeker ve çift akışlı egzoz sisteminden yankılanan saf boksör sesini dinler. MX-5 trompetlerinin OPF'siz sesi, en azından standart versiyonda, çift tüpten biraz daha filtrelenmemiş ve yüksek frekanslı.

Yarış pistinde...
... Tabii ki, her iki aday da yeteneklerini kanıtlamalı - sonuçta onlar spor arabalar. Bizim durumumuzda bu, özellikle şu anlama gelir: Istanbul yakınlarındaki Conti test sahası. Her ikisi de teslim edebilir mi?
Ciddi spor tutkularınız varsa, Toyota sizin için daha da iyi. Sadece daha geniş Michelin lastiklerinde (215/40 R 18) olması değil. Daha fazla hız ile, ekstra gücü giderek daha fazla fark edilir hale gelir. 200'de, MX-5'in tam olarak sekiz saniyesini alıyor - daha sıkı şasi, tempo sert olduğunda yumuşak Mazda amortisörlerinden daha iyi geri bildirim veriyor. Bridgestone'ları (205/45 R 17) daha da dardır. Muhtemelen GR'nin (34,8 metre) MX-5'ten (36,0 metre) çok daha iyi ısınmasının bir nedeni de olabilir. Bu arada, ikincisi çok daha sert Bilstein şasisi, Brembo frenler ve daha iyi tutuşa sahip Recaro koltuklarla da temin edilebilir. Maalesef elimizde böyle bir model yoktu.
Bu arada, standart kilitleme diferansiyelleri sayesinde yanlara doğru sürmek her ikisinde de çok iyi. Toyota'daki bu alıştırma - diğer şeylerin yanı sıra daha fazla buhar ve daha uzun dingil mesafesi nedeniyle - daha da kolay ve daha kontrol edilebilir.

MX-5 ve Toyota GR86'nın maliyeti bu
Her ikisi de 80.000 Euro'nun altında, bu da onları eğlenceli performans Olympus'un zirvesine koyuyor. Toyota 75.490 Euro'dan satışa sunulacak, ancak şimdilik tükendi. Bu, ya bir bekleme listesi ya da BRZ siparişi vermek için Subaru bayisine gitmek anlamına gelir. Direksiyon LED'leri, 18 inç jantlar ve alüminyum pedallar gibi tam donanıma sahip test arabası kaplamasında 67.600 Euro ödenmesi gerekiyor.

Mazda'yı satın almak daha pahalıdır: RF versiyonunun maliyeti test edildiği haliyle 68.490 Euro, 69.990 Euro'dur. Ancak Mazda, trafik işareti tanıma ve şeritten ayrılma uyarı sisteminin yanı sıra kalıcı olarak kurulmuş bir navigasyon sistemi ve tabii ki açık sürüş seçeneği sunmaya devam ediyor.
Bakım söz konusu olduğunda MX-5'in sağladığı fayda tam olarak budur: Cabrio olarak (ve dolayısıyla tipik bir ikinci ve güzel hava arabası olarak), daha insancıl sigorta sınıflandırmasına sahiptir. MX-5 sürücüleri ayrıca tüketim söz konusu olduğunda çok para tasarrufu sağlıyor (Mazda: 6,6 litre, Toyota 8,4 litre).

Her şeyden önce, bu karşılaştırmayı yaparken ne kadar eğlendik! MX-5 ve GR86, bu şekilde muamele görmek isteyen eski usul sürücü arabalarıdır. Fiyatlar adil, duygular her zaman orada. Sonuç olarak, Toyota daha fazla araba ve daha fazla performans sunuyor. MX-5, sürüşü sayesinde daha da yaşar, daha doğrudan ve azaltılmıştır.

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız.