Dışarı çıkan havanın neden olduğu delikler geçmişte kaldı
Air Free (Konsept), Bridgestone'un yeni lastiğinin adıdır. Jant yapısı, lastikteki havanın yerini alarak yedek lastiği gereksiz kılar.
Bridgestone, 2011'den beri halen Air Free (Konsept) olarak bilinen havasız lastikler üzerinde çalışıyor. Bu konsept ile lastikteki havanın yerini reçine jant tellerinden oluşan bir yapı alıyor. Ve içinde hava yoksa, hiçbiri kaçamaz. Dışarı çıkan havanın neden olduğu delikler böylece geçmişte kaldı.
Jant yapısı, lastikteki havanın yerini alır ve yedek lastiği gereksiz kılar.
Ve yedek lastiği taşımak geçmişte kalacak ve bagajda ek alan açılacaktır. Ve tabii ki düşük ağırlık da yakıt tüketimini azaltır. Ayrıca "Air Free Concept" teknolojisine sahip reçine teller, geleneksel lastiklere göre daha fazla tasarım esnekliği ve daha iyi geri dönüştürülebilirlik sunar.
Bridgestone teknolojisi birçok avantaj sunar
Bu yeni Bridgestone teknolojisi, endüstriyel araçlarda belirli yüklere dayanması gereken lastikler için de önemli avantajlar sunuyor. Tarım, madencilik ve inşaat sektörlerinde patlak lastikler üretkenlik ve verimlilik kaybına neden olabilir. Sızdırmayan veya patlamayan lastikler memnuniyetle karşılanacak bir gelişme olacaktır.
Daha düşük CO2 emisyonları
Lastiklerin yuvarlanma direncinden kaynaklanan enerji kayıplarının yaklaşık yüzde 90'ı, yuvarlanma sırasında tekrarlanan şekil değişikliklerinden kaynaklanır. Bridgestone, lastik yapısını basitleştirerek bu "Havasız Konsept" lastiklerde enerji kaybını en aza indirmeyi başardı. Sonuç olarak, bu lastikler Bridgestone'un yakıt tasarruflu Ecopia pnömatik lastikleriyle aynı düşük yuvarlanma direncine sahiptir ve CO2 emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur.
2013 yılında, sönük lastiğin ikinci nesli piyasaya sürüldü ve lastiğin yuvarlanma direnci yoluyla enerji kaybını azaltan basitleştirilmiş bir tasarıma sahipti. Ardından, 2017'de Bridgestone, 2019'da piyasaya sürülen havasız bisiklet lastiği konseptini tanıttı.
Toyota, elektrikli scooterlarda havasız lastikleri test etti
Ne de olsa, bir otomobil üreticisi yeni Bridgestone teknolojisiyle şimdiden yoğun bir şekilde ilgilendi. Toyota, 2016 yılında Bridgestone havasız lastiklerini halka açık yollarda Segway'e benzer iki tekerlekli elektrikli scooter üzerinde test eden kapsamlı bir saha denemesi gerçekleştirdi. Ancak Toyota, otomotiv sektöründe olası bir kullanıma ilişkin yorum yapmadı.
Bununla birlikte, Air Free (Konsept) lastiklerin otomobiller için tam olarak ne zaman piyasaya sürüleceği şu anda tamamen belirsiz. Bridgestone da CADDE HABER tarafından sorulduğunda bu konuda yorum yapmak istemedi. Ancak şirketin yıllarca süren araştırmalarını bir bisiklet lastiğinin tanıtımıyla bitirmeyeceği de açık olmalı. Bu nedenle, geniş bir araç yelpazesi için ticari kullanıma bir an önce sunulabilmesi için havasız lastik konseptinin gelişiminin hızlandırılacağı varsayılabilir.
Daha fazla sürdürülebilirlik için Bridgestone teknolojisi.
Bridgestone, özellikle, kaynakların etkin kullanımı ve verimli operasyonlar yoluyla şirketin gelecekte de müşterilerine cazip ürünler sunmaya devam edeceğine ve bunun yanı sıra, iyileştirilmiş yakıt verimliliği yoluyla CO2 emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, performansları arasında bir denge sağlama hedefinin bir parçası olarak ikna olduğundan beri. iş ve çevre olabilir. Bridgestone, daha sürdürülebilir bir topluma katkıda bulunmak için teknolojik yenilikler sunmaya devam etmeyi amaçlamaktadır. Bridgestone, gelişmiş lastik teknolojilerinin geliştirilmesi yoluyla evrensel ve çevre dostu mobiliteye sahip sürdürülebilir bir toplum için sürekli çalışmaya kendini adamıştır.